top of page

Tip: durf!


Onderwerp: durven

Hoe kom ik af van mijn angst om te falen?

stress bevende handen.png

Om een ​​of andere reden hebben we in Nederland moeite met het begrip falen. Het onderwerp is zelfs moeilijk te bespreken, omdat er een taboe op ligt. In sommige andere landen, wordt falen niet gezien als iets om je ervoor te schamen, Het is gewoon geaccepteerd als een onderdeel van het dagelijks leven, iets waar je uit kunt leren.

Als je echt succesvol wilt zijn in het omgaan met moeilijke cliënten, dan is het begrijpen en aanvaarden van het concept van falen een eerste vereiste.

Een belangrijk kenmerk van zorgprofessionals die met moeilijke clienten werken, is dat ze bereid zijn om risico's te nemen. Natuurlijk is het beste om die risico's te minimaliseren of van tevoren te berekenen. Maar zelfs als je van tevoren alle risico's berekent, moet je open staan ​​voor het feit dat de zaken, ondanks je berekeningen, mis kunnen gaan.

Als je bang bent voor falen en nooit risico's neemt, dan kan dit je ontwikkeling en vooruitgang enorm belemmeren. 'Wie niet waagt wie niet wint' luidt de gezegde.

De gemiddelde begeleider neemt weinig risico's en zal bij voorbeeld niet zo snel kiezen om met cliënten te werken die agressief gedrag vertonen. Derhalve zal hij/zij niet zo snel leren om te gaan met zaken als schelden, afdwingen, bedreigen of zelfs aanvallen.

In tegenstelling met mijn collega's, heb ik mijn loopbaan vorm gegeven rondom de begeleiding van mensen die wel een potentieel gevaar voor mij als begeleider waren. Afgelopen 15 jaar heb ik de nodige agressie meegemaakt, van intimidatie tot aan fysiek geweld. Ik heb gewerkt met verschillende doelgroepen, van losgeslagen pubers tot aan psychopaten. En bij het omgaan met agressie heb ik geleerd om niet onder de indruk te zijn van intimidaties of andere vormen van agressief gedrag. Dat is het geheim van mijn succes, dat ik niet zo snel onder de indruk raak van wat ik zie en meemaak. Maar ik raak ook niet onder de indruk van mijn eigen fouten, want ik weet dat fouten maken, hoe erg het ook is, gewoon bij het werk hoort. Belangrijk is wel dat je leert van je fouten!

In der loop der jaren heb ik geconstateerd dat de meest zelfverzekerde en succesvolle begeleiders degenen zijn die geleerd hebben om te vallen en weer door te gaan.

Blijf niet te lang in je schaamte gevoel als je geprobeerd hebt iets te doen en het lukt niet. Kijk, in plaats daarvan, naar datgene wat je gedaan hebt en onderzoek waarom het niet werkte!

Bedenk dat leren een weg is met kuilen en los zand. Leren doe je door te vallen en weer op te staan. Het geheim van succes zit hem in het accepteren van je fouten, zij horen bij het proces.

Ik ben ook ervan overtuigd dat succes een reis is in plaats van een bestemming. We moeten altijd kijken naar hoe we handelen, zodat we de volgende keer nog beter kunnen handelen. Dit geldt ook als je al succesvol bent, blijf terugkijken en analyseren in plaats van op je lauweren te rusten. Blijf zoeken naar eventuele verbeterpunten, dat houdt je scherp.

Met andere woorden: je kunt zo veel leren van je successen als je kunt leren uit je mislukkingen. Als het gaat om het begeleiden van moeilijke mensen, zijn angst en zelfgenoegzaamheid beide even schadelijk.

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
bottom of page