top of page

Vrijheid in gebondenheid en de Vinex complex


Zeer bijzonder aan het leven is dat het komt met onzekerheid.
Vanaf je geboorte ben je, om een voorbeeld te noemen, afhankelijk van je ouders/verzorgers. Als je oud bent ben je weer afhankelijk, van je kinderen/verzorgers. Hoe dan ook ben je afhankelijk en dus kwetsbaar. Als je gaat puberen merk je dat je vrij kan zijn, het lijkt op onafhankelijkheid maar het is verre van, want je ouders hebben nog een heleboel over je te zeggen. Mocht je het huis uit gaan en op je benen gaan staan dan voelt dat als een overwinning, de vrijheid! 'ik ben vrij'eindelijk los van de ouderlijke preken, de bemoeienis van papa, mama, broertjes en zussen. Freedom at least! maar wat een kater als je dan beseft dat je alles zelf moet doen, van koken tot aan de vuilnis buiten zetten, ja vrijheid betekent hier verantwoordelijkheid dragen, heel wat anders dan het lui leventje dat je thuis had.
Sommigen van ons omzeilen de verantwoordelijkheden door de ouders van was te voorzien, door telefoontjes te plegen met mama (niet met papa) als aan het einde van de maand blijkt dat feesten en bier hun tol hebben gehad op de maandelijkse inkomsten. Trouwens, om aan die inkomsten te komen moet er hard voor gewerkt worden, wat nu...vrijheid? nee, verre van, zwoegen zul je bedoelen want het geld groeit niet uit je broekzakken, het gaat er juist uit en met volle emmers bij wie van een goed leven genieten. Nee vrijheid komt met een prijskaartje en onafhankelijkheid ook.
De gemiddelde burger komt na zijn studentenjaren de man of vrouw waar ze mee verder wilt, een eerste stap is dat enige stulpje kopen die men met veel liefde inricht (met meubels uit de Ikea of kringloopwinkel). Zo uniek is dat stulpje, en zo kabbelt men verder, de afhankelijkheid verder in, want een huis kost geld en een vrouw of man ook en.....en....en.... Wat nou afhankelijkheid, gevangenisstraf zul je bedoelen. Wij laten ons kooien als tamme dieren, door te voldoen aan de eisen van de maatschappij, door te vallen in de armen van burgelijkheid en fatsoen. Niets mis mee want uiteindelijk is dat de enige manier om echte vrijheid te kunnen ervaren, vrijheid in gebondenheid, maar toch....
jij had toch iets bijzonder van je leven willen maken, je had toch een hemelse opdracht te vervullen, je was uniek en bijzonder en daarom was je vriend of vriendin voor je gevallen en nu woon je in een Vinex huis in een rij vol Vinex huisjes die in een ooit verlaten polder uitgespreid liggen alsof ze zo uit een modieus ontwerp tafel zijn gegleden en vorm hebben gekregen? ja.....dus.....daar woon je dus! wat nou vrijheid en onhafhankelijkheid??
Sommigen....ja sommigen...ontspringen de dans. Het zijn de dromerigen, de vagen onder ons, die in het leven staan en tegelijkertijd als een engeltje over het leven en over zichzelf turen, die het mechanisme van het leven bestuderen en de Vinex val al door hebben voor ze erin stinken. Zij maken plannen, om dit lot voor te zijn, en ze werken en sparen en gaan uit net als alle anderen, en op een goede dag vliegen ze, ver over de noordzee, richting Thailand of een andere exotische oord, om daar de vrijheid en onafhankelijkheid tegemoet te gaan.
Dezen, de uitverkorenen (waaronder ik want ik was uniek toch!?) maken van alles mee, zij duiken in het leven ver over zee, in het tumult van fietsen en brommers en rikshas en uitlaatgassen en tweedehands markten en exotische gerechten die je voor geen euro op straat koopt. Zij ontmoeten gaandeweg lotgenoten die drinken en lachen en tweedehands kleding kopen en zich versieren met sabeltandtijger kettingen en die dansen en dansen en drinken en af en toe mediteren omdat drinken en lolmaken niet alles is, er is meer, ook al weet men niet wat dat is en hoe dat te consumeren.
Al deze stumpers (zoals ik) leven in een illusie want vroeg of laat komen zij erachter dat ook zei in de val van het conformisme zijn gevallen, ook zij zijn volgelingen geworden die breinless achter anderen aanhollen, van stad naar stad, van guesthouse naar guesthouse, allemaal op weg met de Lonely Planet gids als holy book, allemaal elkaar achterna, wat nu vrijheid en ongebondenheid? ook zei kiezen ervoor om te groeperen zodat ze niet hoeven te denken, omdat het veilig is of omdat ze te lui zijn om de betreden paden af te gaan en hun eigen weg te vinden.
Na een tijdje komen ook deze avonturiers terug, met hun verhalen en hun kettingjes en hun zongebrandde en uitgehongerde lijfjes. Wat gebeurt er met de avonturiers die toen de weg van de vrijheid gekozen hadden? wat blijft, na enkele jaren, over van hun dromen en hun drang om zich los te maken van consensies en een monotone bestaan?
Meestal gaan dee mensen door een crisis, een persoonlijke crisis want het is niet makkelijk om de draad op te pakken nadat je gewend was om met 13 euro per dag te leven en te doen en laten wat je wilde. Deze avonturiers conformeren ook! en sneller dan anderen want het moet, het word je gevraagd, door de maatschappij, je ouders en alle vrienden die je ziet die ondertussen kinderen hebben gekregen en iedere dag van 9 tot 5 met hun geleasde auto van Vinex huisje naar de stad gaan om voor zessen de kinderen van de creche te halen en in het niet aflatende ritme van koken, afruimen, de kinderen naar bed brengen en op de bank voor de televisie in te kakken.
Jawel, ook de avonturiers kiezen uiteindelijk voor rust, ritme en regelmaat, en waarom? omdat dat de enige manier is om echte vrijheid en onhafhankelijkheid te ervaren. Want.....wat heb je aan vrijheid als je iederen dag vrij bent? en wat heb je aan een keuzevrijheid als je niet kan kiezen uit de honderden tandpasta tubes die in de gemiddelde supermarkt liggen? de Slovense filosoof Slavoj Vivek is een van de enigen die het door heeft, vrijheid komt in gebondenheid. Neem een paar seconden om dit in je te laten werken: vrijheid komt in gebondenheid...............................................................
vrijheid komt in gebondenheid...........................
vrijheid komt in..................
juist ja, jij hebt het goed gezien: vrijheid komt in gebondenheid.
De filosoof stelt dat wij in het westen een verminderde vrijheidsbesef hebben dan pakweg mensen uit de voormalige Oostblok, en hij kan het weten want hij is slim (hij denkt na, en het liefst ook voor) en filosoof (over het leven) en hij komt uit het oostblok (ok, niet helemaal maar praktisch gezien toch wel).
Wat gebeurt er met de avonturiers die aan de Vinex complot ontsnapten? ach ja....als ze slim zijn gaan ze er niet wonen maar waarom niet? wat is er nou mis aan een huis in een goede buurt dicht bij de snelweg, een slimme keuze voor wie van praktische keuzes houdt, ja toch.
Het zou mooi sluitend zijn als ik je nu ga vertellen dat ook ik in een Vinex wijk ben gaan wonen maar zo simpel zit het niet in elkaar, ik woon in de duinen, met uitzicht op de duinen, aan de rand van een klein dorp dicht bij de grote stad (Den Haag), in een rijtjes huis, een doorzoon woning, de Vinex woning van pakweg 50 jaar geleden. Tja...wat dat betreft loop ik achter....ik ben als het ware een Vinex retro wat mijn imago ten goede komt want ik wil mij echt nog lang niet conformeren ook al is mijn ritme vanaf 14.45 uur bepaald door de kinderen die uit schoool moeten worden gehaald.
Wat nu als ik de vrijheid neem om ze niet op te halen? haha....zie je wel hoe vrij je bent? niet dus! en is dat erg? welnee...
Vrijheid in gebondenheid is best wel fijn, het geeft rust, het ontspant want je hoeft geen keuzes te maken, ja het maakt een beetje lui maar ook dat geeft niet want er zijn duizend en 1 dingen die je tegenwoordig op de bank voor de televisie kan doen, zoals laptops, tablets en ouderwetse boeken.
Twee weken geleden kwam er een brief in de bus en belandde op de mat waar ik het optilde en vervolgens op de houten tafel legde. Het was afkomstig van de woningbouwbedrijf, de woningbouwbedrijf, oh nee toch, het zal toch niet waar zijn....Je moet weten dat vlak voor de crisis plannen waren gemaakt om een Vinex locatie te gaan bouwen voor ons huis, pontificaat voor ons huis! weg uitzicht op de duinen, weg mooie zonsondergangen.
Ik maak het envelop open en ik lees:
Beste bewoners van de Rijnweg, het ziet er naar uit dat onze woningbouwbedrijf binnenkort kan gaan starten met het......
Oeps..............
Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
bottom of page