top of page

Een positieve ingesteldheid, wat houdt dat in?

 

 

Een positieve  ingesteldheid betekent niet, zoals sommigen denken,  dat je de wereld onrealistisch vanuit een roze bril bekijkt, of dat je, als een struisvogel, je hoofd in het zand steekt om de gedragsproblemen en moeilijkheden op je pad niet te hoeven zien.

 

De zorgverlener met een positieve ingesteldheid is wel degelijk bewust van de problemen, beperkingen en stressoren van zichzelf en zijn cliënten.  Maar in plaats van de nadruk te leggen op dat wat niet kan geeft hij de voorkeur om aandacht te geven aan dat wat wel kan. Deze zorgverlener is dus bewust van de beperkingen en problemen maar laat zich hier niet uit het veld slaan. Bij moeilijke situaties gaat hij op zoek naar de krachten en mogelijkheden en vaardigheden in zichzelf en zijn cliënten en weet deze aan te boren om oplossingsgericht tot betere zorg te komen.

 

Hij is krachtgericht en niet klachtgericht.

 

Hij ervaart, om een voorbeeld te noemen, eigen  misstappen en fouten van cliënten als iets waar hij uit kan leren. Hij is vergeefgezind en eerlijk over zijn eigen want hij weet dat werken aan een betere zorg een pad is met vele valkuilen.

Hij laat zich niet ontmoedigen door misstappen maar zoekt, met een gevoel van verantwoordelijlheid en een  duidelijke doel in het vizier houdend,  oplossingsgericht naar mogelijkheden om zijn doel te bereiken.

 

 

'The playstation casus' een voorbeeld van het werken vanuit een positieve ingesteldheid

 

 

bottom of page